10.05.23

Курс американського викладача у МІБ

Главная/Новости и анонсы МИБ/Курс американського викладача у МІБ

 

Чи буває забагато інформації у наш бурхливий час? Коли все стрімко змінюється, коли потрібно аналізувати із дня у день ситуацію, аби приймати найкращі рішення для розвитку своєї компанії…

Ні, забагато інформації не буває. Ось і ми в Міжнародному інституті бізнесу так вирішили. Тому для груп, які вже прослухали курс з міжнародного бізнесу від українських викладачів запросили американського викладача з його експертною думкою щодо виведення наших, українських, компаній на міжнародні ринки. Зокрема на американський ринок.

Тож уже в четвер Девід Вейс разом зі своїми друзями-спікерами провели перше заняття для збірної МВА груп Міжнародного інституту бізнесу. І першою темою курсу був «Ризик капіталу».

 

IB 2

 

Девід Вейс: «Бізнес танцює. І якщо ви вже вийшли на цей танцпол, то потрібно танцювати. На цьому танцполі ви танцюєте разом з усіма основними ризиками».

Ризик це не завжди щось негативне, що має стати ворогом, адже ризик може стати другом. Для того, щоб заробляти кошти потрібно використовувати можливості. Проте, все залежить від інформації про ризики, яку має керівник, приймаючи рішення. Треба зважати на такі види ризиків:

  • Політичні аспекти та політична ситуація;
  • Економічні аспекти та ситуація;
  • Юридичні аспекти;
  • Екзистенціальні аспекти.

Прикладом стала компанія Procter & Gamble. Якось вони розробили стратегію виводу на американський ринок слухових апаратів масового вжитку за помірними цінами. Домовилися з американським супермаркетом-гігантом «Walmart» про те, що ці слухові апарати продаватимуться у кожному з супермаркетів мережі. Вклали близько 60 мільйонів доларів у розробку, виготовлення та розкрутку товару. Проте, не врахували, що діяльність лікарів у Америці регулюєтеся законами та правами тих лікарів. Вивід на ринок дешевих слухових апаратів масового вжитку позбавляв лікарів отоларингологів заробітку. І вони почали скаржитися та блокувати цю ініціативу. Після довгих судових засідань Procter & Gamble довелося відмовитися від ініціативи, втративши всі мільйони доларів, що вони вже в неї вклали. Це і був політичний ризик, та ризик юридичних систем. Звісно, компанія намагалася «достукатися» до офіційного Вашингтону, щоб вони поміняли систему, щоб лікарі не могли блокувати ініціативу продажу дешевих слухових апаратів. Проте, було пізно. Цей ризик потрібно було врахувати набагато раніше.

Далі продовжили тему ризику інвестицій вже з запрошеним спікером.