2018-11-16

Міхєєва Олена про отримання кредиту ЄБРР на розвиток бізнесу.

Головна/Новини МІБ/Міхєєва Олена про отримання кредиту ЄБРР на розвиток бізнесу.

Тема отримання кредиту від Європейського банку реконструкції і розвитку (European Bank for Reconstruction and Development) приваблює тим, що цей банк є найбільшим фінансовим інвестором з більш ніж 20
річним досвідом роботи в Україні та установою, що сприяє переходу до ринкової економіки в 35 країнах світу (від Центральної Європи до Центральної Азії). Сукупний обсяг інвестицій ЄБРР в Україні складає понад € 9 млрд. в рамках майже 330 проектів.

Отримання кредиту від ЄБРР – це більше, ніж просто отримання кредиту! Крім додаткового фінансування, компанії отримують підтримку банку із залучення необхідних експертиз для успішної реалізації проекту (в т.ч. гранти, кваліфіковані консультації щодо виходу на ринки ЄС, впровадження передових технологій тощо). У міру зростання підприємства відкривається можливість збільшення розміру фінансування від ЄБРР або отримання кредитів від українських банків на більш вигідних умовах. Також підвищується безпека компанії, оскільки частина корпоративних прав завжди передається в заставу, тому рейдерство виключається.

 

 

З метою допомоги слухачам в питанні отримання кредиту від ЄБРР у п’ятницю, 16 листопада 2018 року, на програмі General MBA до груп п’ятої та сьомої генерацій, які навчаються в карусельному форматі, в рамках другої частини курсу «Фінансовий менеджмент» запрошено директора консалтингової компанії "MSP Partners" та фінансового директора ДП ЛІДЕР СНЕК Олену Міхеєву.

 

До ключових компетентностей гості відносяться управлінський облік, підготовка і складання звітності, в тому числі за стандартами МСФО, і залучення фінансування. Олена є випускницею МІБ. У 2014 році вона успішно закінчила навчання за програмою Executive MBA. Крім того, О. Міхеєва має значний практичний досвід в сфері фінансів. Зокрема, у свій час вона займалася організацією і запровадженням системи управлінського обліку для виробничих, торгових і сільськогосподарських підприємств. Ця діяльність дозволила отримувати консолідований фінансовий результат по групі підприємств впродовж 15 днів після закінчення звітного періоду. В сфері підготовки і складання звітності Олена брала участь у складанні консолідованої звітності за стандартами МСФО по ДП Глобино за даними управлінського обліку. До здобутків Олени слід віднести також впровадження трансформації звітності за стандартами МСФО в I&U груп. У сфері залучення фінансування Міхеєва О. реалізувала цілий ряд проектів із залучення фінансування для ДП Глобино (в 2010 році — від IFC, у 2011 році — від ЄБРР, у 2017-2018 від ЄБРР). У 2014 році Олена працювала над проектом із залучення кредитів від ЄБРР для ГП Глобино, а у 2018 році успішно завершила роботу над проектом із залучення фінансування від ЧБТР для Компанії Агроспецсервіс.

 

Крім того, Олена багато років працювала СFO в ДП ГЛОБИНО та ДП ЛІДЕР СНЕК. Наразі вона є керівником консалтингової компанії, консультантом компанії I&U груп та консультантом групи компаній, до якої входять такі організації, як Салтівський МК, Бердянський МК, Богодухівський МК.

 

Під час виступу спікера слухачам була продемонстрована структура фінансування проектів України, розглянуто фінансову ситуацію у державному секторі, представлено логістику та ознайомлено з інфраструктурою фінансування щодо розширення потужностей існуючих бізнесів.

 

 

Спікер розповідала про умови і вимоги, яким має відповідати компанія, щоб отримати кредит від ЄБРР, про цілі, розміри кредиту та строки. Також було відзначено цільову ставку, яку при цьому може бути застосовано і чим забезпечено видачу кредиту.

 

 

Олена детально описала етапи, періоди, задачі і документи, які повинна виконати чи підготувати організація для роботи з ЄБРР. Багато уваги присвятила питанню формування фінансової моделі компанії. Від того наскільки остання буде грамотно побудована, залежать умови фінансування: терміни, ставки, кредитні канікули, графіки погашень. І нарешті, Олена Міхеєва зосередитися увагу слухачів на важливих моментах, які слід обов’язково враховувати і виконувати, щоб «не наступити на граблі» та досягти поставленої мети з максимальною вигодою для бізнесу.

 

Сподіваємося, що Олена стане частою гостею у нашій бізнес-студентській родині!

IMG 9619

IMG 9626