2018-10-19

Загроза бізнесу через кібератаки: як відвернути та компенсувати – поради експерта Якушева Віталія слухачам MBA.

Головна/Новини МІБ/Загроза бізнесу через кібератаки: як відвернути та компенсувати – поради експерта Якушева Віталія слухачам MBA.

В епоху цифрових технологій, коли більша частина бізнес-процесів компаній автоматизована і функціонує на основі активного використання ІТ-інструментів, життєво важливим є питання забезпечення кібербезпеки бізнесу.

 

Актуальність вирішення даної проблеми викликана вразливістю автоматизованих систем та програмного забезпечення, намаганням власників компаній не допустити перерв у роботі компанії або навіть її повного закриття від кібернападів. Це занепокоєння небезпідставне, оскільки  на фоні зростаючої кіберзлочинності та кібертероризму стати жертвою хакера сьогодні дуже просто. Більше того, кіберризики посідають 2-ге місце серед усіх бізнес-ризиків і їх рейтинг продовжує неупинно зростати. Ці ризики не можна недооцінювати ще й тому, що за ефективністю та наслідками застосування кіберзброю можна прирівняти до зброї масового ураження.

 

З метою ознайомлення слухачів із сферою кібербезпеки, розкриття тенденцій розвитку кіберпростору та задля інформування про сучасні виклики і загрози безпеці бізнесу в п’ятницю, 19 жовтня 2018 року, для слухачів програми General MBA п’ятої та сьомої когорт, що навчаються в «карусельному» форматі, в рамках третього блоку дисциплін проведено зустріч із операційним директором консалтингової компанії з кібербезпеки 10Guards Віталієм Якушевим.

 

Віталій є фахівцем у сфері інформаційних технологій та захисту даних, а також досвідченим менеджером з управління інноваційними проектами. У своїй компанії він відповідає за створення й розвиток бізнесу в сфері кібербезпеки на території Україні з перспективою експансії на міжнародні ринки. У свій час Якушев В. отримав ступінь магістра з кількох технічних дисциплін і має низку офіційних сертифікатів від провідних світових ІТ та телекомунікаційних інститутів. Крім того, вже понад 15 років він бере участь у різних національних та міжнародних проектах з побудови та управління сучасними інформаційними системами. На сьогодні ним успішно реалізовано понад 30 проектів.

 

У своєму виступі спікер розповідав про формування стратегії кіберстійкості компанії, яка наразі має бути must-have для всіх сегментів бізнесу, незалежно від масштабу. Слухачі дізналися чому кібербезбека повинна стати відповідальністю управлінців, а не технічних спеціалістів, зрозуміли які підходи ризик-менеджменту та управління кіберризиками є найбільш ефективними, отримали цінні поради з забезпечення кіберстійкості компанії.

 

Оскільки в світі є всього два типи компаній: ті, які вже зламані, і ті, які поки що не зламані, значну частину лекції Віталій говорив про перші дії у разі кібернападу, способи відвернення можливих ризиків, мінімізування та компенсування тих ризиків, які є неминучими або уже настали. Через практичні кейси та їх вирішення спікер показав як можна розбудувати стратегію управління ризиками у компанії та забезпечити баланс: захист + гнучкість.

 

Наприкінці лекції слухачів очікував сюрприз від компанії 10Guards, в результаті якого кожен на власному досвіді зміг переконатися у масштабності можливостей для кіберзловживань.

 

Спікер відповів на усі поставлені запитання, дав багато дієвих і зрозумілих рекомендацій для підвищення рівня не лише корпоративної, а й особистої кібербезпеки. Слухача залишилося тепер застосувати його поради на практиці.

 

IMG 9422