15.02.24

Інтев`ю з виконавчим директором МІБ Юрієм Зеленіним

Главная/Новости и анонсы МИБ/Інтев`ю з виконавчим директором МІБ Юрієм Зеленіним

 

zelenin

 

На минулому тижні отримали чесні відповіді на запитання щодо ринку бізнес-освіти від виконавчого директора МІБ Юрія Зеленіна.

 

▶︎ МВА-програми, які викладаються в МІБ, більше орієнтовані на українських бізнесменів чи універсальні?  

Для ведення бізнесу за кордоном конче необхідно розуміти менталітет, культурні особливості та традиції людей, які є цільовою аудиторією у тій чи іншій країні. Місією МІБ є розвиток українських бізнесменів, які створюють робочі місця та платять податки саме в Україні. Викладачами МІБ є українські топ менеджери та власники компаній – це практики, які відмінно розуміють менталітет українського бізнесмена та специфіку ведення бізнесу в Україні. Тому програми МВА МІБ фокусуються на розвитку українського бізнесу, при цьому у його навчальних курсах застосовуються сучасні міжнародні практики та кейси, які дають розуміння керівництву українських компаній, як знайти свої унікальні способи виходу на світові ринки.


 
▶︎ Тривалий час в Україні існувала думка що бізнес-освіта в Європі суттєво краща. Як насправді?

Бізнес-освіта у Європі не краща і не гірша за українську бізнес-освіту, оскільки вони абсолютно різні. Європейська бізнес-освіта більш класична і направлена в першу чергу на розвиток особистої кар’єри у менеджменті міжнародних корпорацій. Фінансування навчання слухачів МВА у Європі відбувається частково за рахунок компанії-роботодавця, частково за рахунок державного фінансування, і таким чином зменшується фінансовий тягар, який лягає особисто на слухача. Ця система, з одного боку, знижує вхідні бар’єри для вступу на програму, але з іншого боку, знижує мотивацію слухача, оскільки найбільше цінується те, що далося дорогою ціною. І це саме український приклад, коли слухачі платять самі за себе і тому більш мотивовані. Вони вважають витрачені на навчання кошти інвестицією, і потім створюють нові бізнес-проекти, масштабують свої компанії або з категорії середнього менеджменту переходять до вищої ланки. І ці інвестиції потім окупаються. Наші українські слухачі точно знають відповідь на питання, нащо їм навчатися на МВА, і що потім робити з цими знаннями.


 
▶︎ Чи порадите ви навчатися в МІБ тим, хто планує будувати бізнес, наприклад, в Британії, Данії, Польщі тощо?
 
Я пораджу навчатися в МІБ незалежно від країни, в якій люди плануватимуть будувати бізнес, оскільки МВА від МІБ – це перш за все про ефективність ведення бізнесу, а вона однаково необхідна у будь якій країні.


 
▶︎ Чи спроможні українські бізнес-школи створювати реальну конкуренцію європейським?
 
Це залежить від рівня особистісного розвитку керівника, який обирає школу, тобто, узагальнюючи, від інтелектуального рівня цільової аудиторії. Можу навести багато прикладів, коли випускники МІБ надалі вступали до престижних світових бізнес шкіл. Навчання, у т.ч. бізнесу, це звичка, або навіть культура. Тому коли людині стає тісно в рамках попередньо отриманих знань, вона безумовно хоче ці рамки розширити. Але ж ви розумієте, щоб це усвідомити, потрібно спочатку було піти навчатися до МІБ. Тому відповідь – так, спроможні!


 
▶︎ Чим для МІБ є акредитація АМВА і чому в Україні майже немає акредитованих шкіл? Що акредитація означає для МІБ?

Association of MBAsАкредитація АМВА для МІБ – це міжнародний знак якості його програм, це маркер відповідності контенту програм МІБ міжнародним стандартам бізнес-освіти, це можливість мати незалежний міжнародний аудит програм МВА. Тільки 2%, або 277 бізнес-шкіл у світі мають акредитацію МВА. І МІБ регулярно й усвідомлено подовжує членство в АМВА, щоб і надалі його програми були актуальними і відповідали останнім тенденціям і вимогам середовища, яке швидко змінюється.


 
▶︎ Чи складно керувати бізнес-школою? 

Я не знаю чи складно керувати іншими школами, але мені здається, що керівництво бізнес школою МІБ – це частина мого призначення у цьому житті. Звісно, є дуже багато складних викликів, особливо зараз, під час війни. Але з іншого боку, коли ти бачиш високі результати випускників, як розвивається їхній бізнес завдяки МВА, як вони очікують на наступний навчальний модуль і навіть їдуть з-за кордону, щоб зустрітися у класі, ігноруючи можливість приєднатися онлайн, то саме це надихає і надає сенси для подальшої роботи.

 


▶︎ Чи завжди це рентабельний бізнес?

Взагалі рентабельність залежить від бізнес-моделі школи. Наприклад, західні бізнес-школи нерентабельні, але велика частина витрат покривається за рахунок грантів та дотацій від бізнесу, випускників, благодійних асоціацій. У нас в Україні реальність більш сувора, тому очевидно, в Україні це низькорентабельний бізнес, а особливо зараз, під час війни. Але з іншого боку, я впевнений, що якщо ми навчаємо бізнесу, то не маємо права бути «чоботарем без чобіт», тобто потрібно докладати зусиль, щоб рентабельність бізнес школи була вищою за нуль.


 
▶︎ Що на Вашу думку очікує український бізнес від бізнес-шкіл зараз?

У часи невизначеності, в кризові часи бізнесу потрібен дороговказ, щоб точно знати, як змінитись і найкращим чином адаптуватись до нових умов, при чому не просто виживати, а ще й бачити майбутнє і розвиватись. Для цього потрібні сучасні й адаптовані до нових умов практичні знання. І МІБ якраз є тим місцем, де такі знання можна отримати вже зараз.

 

 
▶︎ Як в цілому змінився український ринок бізнес-освіти за останній рік і який Ваш прогноз на 2024 рік?
 
Бізнес-освіта в Україні, як і будь-який інший бізнес, адаптувалася до нових умов, і попри втрату у кількості слухачів та відповідно частини фінансових надходжень, продовжує надавати цінність своїм клієнтам. Зараз змінюються бізнес-моделі, паттерни поведінки споживачів, і ті бізнес школи, які це розуміють, будуть у виграші. Гнучкість, швидкість прийняття рішень допоможуть залучити більше клієнтів, а нові практичні знання, які адаптовані до сучасних реалій, створять цінність бізнес-освіти для цих клієнтів.