25.10.23

Communication Week на програмі General MBA

Главная/Новости и анонсы МИБ/Communication Week на програмі General MBA

 

Минулий навчальний модуль для груп General MBA був спільний: навчались всі разом в одній аудиторії. Навчання було вирішено провести у незвичному, ігровому форматі, розробленому спеціально для МІБ Оленою Рижковою. Такий формат називається Communication Week, і покликаний він поглибити вже отримані під час навчання знання з комунікацій, формування команд та ведення переговорів. Крім цього, це можливість більше дізнатися про себе, ближче познайомитися з однокурсниками, налагодити дружні та, можливо, ділові стосунки.

Тож, чим займалися впродовж тижня наші студенти General МВА?

Перший етап – знайомство. Завданням було представитись перед аудиторією. Проте, робили це не особисто кожен сам за себе. Було вирішено довірити презентацію колегам по групі: розділились на пари, кожен сказав про себе три важливі речі, а презентуючий з цього мав зробити коротку розповідь про людину. Тож, одночасно познайомились та нагадали собі що таке імпровізація та вміння цікаво розказати про будь-що.

 

2

 

Далі розбирали тему ефективних комунікацій з людьми, які не викликають довіру та не надто приємні у спілкуванні. І тут спробували розібратися, яка перша реакція на стрес у кожного з учасників, як опанувати страх, нервозність, та іти далі, тобто розвинути в собі антикрихкість. А після цього обговорили що таке аудит оточення, та як його провести саме для себе.

Наприкінці провели практику «Потік свідомості». Практика направлена на те, щоб хаотичні думки стали структурованими, осмисленими. Крім цього, така практика допомагає пізнати себе краще, побачити гірші свої сторони. Практику провели на початку тижня та наприкінці, щоб побачити що змінилось за час Communication Week. Важливою умовою практики було виписувати всі думки без розбору, не замислюючись, не фільтруючи, не викидаючи «небажані» чи неприємні думки.

Темою наступного дня були «Публічні виступи». Як правильно поставити мету виступу, як насправді виступити так, щоб вас почули, зрозуміли, та запам’ятали. Як бути харизматичним, тримати увагу, які жести мають бути в успішного спікера, куди дивитись під час спічу. Далі в форматі імпровізації кожен раз з рандомною аудиторією (кожному наступному спікеру вигадували нову тему та нову аудиторію, як то антропологи, геологи, рієлтори, співробітники міграційного центру і так далі) потрібно було провести успішний виступ за наданою темою.

В наступні дні перейшли до ігор: грали в ігри на довіру колегам по команді, грали в ігри на увагу та концентрацію, проводили переговори та грали в гру на розвиток політичного інтелекту під назвою «Королівство», де кожен з учасників мав можливість приміряти на себе неочікувані ролі.

Звісно, не оминули тему успішних перемовин. Адже важливо проводити їх так, щоб отримати бажане та й щоб опонент вважав, що йому в цих перемовинах дійсно пощастило. Для цього було розроблено гру «Чорт та Балда».
Учасники повинні домовитись таким чином, щоб кожна зі сторін лишились у виграші: чортики залишились на болоті, а Балда отримав належні виплати. Проте, чортики багатенько завинили, та все платити не бажають. Що ж, як пройдуть перемовини на цей раз?

 

1

 

Ну і на останок, звісно, пропрацьовували практику уникнення конфліктів та суперечок. Для того, щоб наочно продемонструвати марність суперечок було обрано бізнес-гру, де кожен з учасників отримав певну інформацію, яка ніби спонукає атакувати та звинувачувати опонента. Як результат: цикл звинувачення-атака-захист займає весь час, і конструктиву з цього не виходить. Проте, найкращий спосіб вийти з цієї пастки, поставити питання «Що можна зробити з цією проблемою?».

Загалом, навчальний модуль пройшов динамічно, весело та дійсно повчально. Кожен з учасників вийшов з аудиторії, розмірковуючи про свої досягнення та вміння, а також про те, над чим вартувало б попрацювати ще.