12.01.23

Топ-9 напрямків для інвестування

Главная/Новости и анонсы МИБ/Топ-9 напрямків для інвестування

 

Війна росії в Україні призвела до появи значних викликів не тільки в економічній, а й у соціальній та освітянській сферах. Зруйновані міста, пошкоджені інфраструктурні об’єкти, проблеми з електропостачанням, зв’язком та комунікацією - лише невелика частина тих умов, в яких нині опинились українці. Попереду – складний період економічного відновлення і хто, як не ми, повинні забезпечити базове підґрунтя цим процесам після перемоги. Саме завдяки наданню освітніх послуг, з метою розвитку інтелектуальних, креативних навичок наших слухачів – нинішніх та майбутніх підприємців – наша бізнес-школа зі свого боку хоче підтримати українську економіку.

Серед курсів, які ми пропонуємо до вивчення, особливої актуальності нині набувають саме ті, які дають практичний інструментарій реалізації бізнес-стратегій та ведення підприємницької діяльності.

Зокрема, при вивченні дисципліни Інвестиційний менеджмент слухачі отримують широкий аналітичний і практичний інструментарій, який дозволяє адекватно, зважено і обґрунтовано приймати необхідні інвестиційні рішення, оцінювати фінансові альтернативи. По завершенню курсу, слухачі розроблюють та презентують власні реальні інвестиційні проекти, у яких втілюють свої амбітні ідеї, що дає можливість здійснити попередню апробацію створення, розвитку чи релокації власного бізнесу.

 

Чому навчання у МІБ та опанування курсу Інвестиційний менеджмент такі важливі зараз?

 

invest (1)Очевидно, що війна призвела до змін в інвестиційному середовищі нашої країни, прямо вплинувши на інвестиційні та фінансові можливості суб’єктів господарювання. Нинішнє інвестиційне середовище в Україні, звичайно, характеризується підвищеними ризиками і поки що, однозначно, низькою привабливістю як для внутрішнього, так і для іноземного інвестора.

Що ж робити в таких умовах українському бізнесу – закриватись, розвиватись, шукати інші альтернативи? Та й взагалі - чи є зараз можливості і перспективи для вкладання коштів в Україні?

Однозначно – так!

 


 

Які ж інвестиційні можливості будуть доступні в найближчій перспективі?

 

По-перше, це всі процеси пов’язані як з внутрішньою, так і з зовнішньою релокацією бізнесу, а також із зміною стратегій/принципів ведення підприємницької діяльності в Україні та появою нових бізнес-моделей побудови та управління компаніями.

По-друге, це інвестиції в логістику, яка наразі стає невід’ємною частиною загальноєвропейського ланцюжка не тільки постачань, а й управління запасами та складської логістики.

По-третє, капіталовкладення на відновлення інфраструктури, комунікаційних мереж.

По-четверте, альтернативна енергетика, при чому мова йде не стільки про промислові масштаби, а й зміщення векторів в бік імплементації звичайними домогосподарствами для задоволення своїх побутових потреб. Цікавими також стане продовження впровадження у сільських місцевостях проектів щодо вуличного освітлення з використанням сонячних батарей, які фінансуються за підтримки ЄБРР.

По-п’яте, інвестиції у створення необанків, фінтех та медтех технології: для України це новий сегмент, який при цьому, досить швидко і якісно розвивається.

По-шосте - це онлайн освіта, яка має пройти процес трансформації, аби забезпечити якісний контент з використанням найсучасніших інструментів надання актуальних знань.

Звичайно, це будуть й інвестиції в нерухомість – адже у результаті війни зруйновано майже 40% житлового фонду, який необхідно відновлювати. І ось саме тут буде йти мова про виникнення нових форм державно-приватного партнерства.

Також, цікавими залишаються інвестиції в сталий розвиток та сталі фінансові інструменти. Варто звернути увагу і на галузь управління відходами.

 

Про усі ці та багато інших питань, як то: оцінювання умов інвестиційного середовища, оцінювання інвестиційного потенціалу компанії, розроблення інвестиційної стратегії, формування та оцінювання інвестиційних проектів - ми більш детально поговоримо на наших заняттях.

 

bulkot

 

Автор статті:

Оксана БУЛКОТ
к.е.н., доцент КНУ імені Т. Шевченка
запрошений викладач МІБ (програма UMBA, дисципліна «Інвестиційний менеджмент»)
відповідальний редактор наукового журналу Вісник КНУ імені Т. Шевченка. Економіка
підприємництва, бізнес-консультант

 

Другие материалы в этой категории: « General MBA: грудневий модуль MBA Coffee Talks »