30.11.21

Зниження маркетингового бюджету як концепція бренду

Главная/Новости и анонсы МИБ/Зниження маркетингового бюджету як концепція бренду

 

Заголовок звучить трохи .. парадоксально, чи не так?

Чи багато ви знаєте брендів, які максимально і НАВМИСНО знижують витрати на маркетинг і саме цей факт використовують для просування продукту?

Мало того, саме цей факт лежить в основі всієї концепції діалогу бренду з ринком: чим нижчий маркетинговий бюджет, тим вища лояльність споживача.

 


 

Як взагалі таке працює?

МеріЛу Коста, аналітик The Chartered Institute of Marketing (CIM) UK розбирає кейс компанії «Ecosia».

Українським маркетологам він цікавий з одного боку як яскравий маркетинговий кейс, з іншого боку як приклад сталого бізнесу, який демонструє, що обирають зараз пізні «міленіали» та представники покоління «Z» (європейські тренди, як не крути, приходять на наш ринок, хоча іноді в дуже трансформованому вигляді).

 

Тепер давайте послідовно.

Компанія «Ecosia» – це вуглецево-нейтральна пошукова система.

Далі посилання: https://www.ecosia.org/

Місія компанії – боротися зі змінами клімату. Причому робить вона це в дуже однозначний спосіб. Слоган, або вже швидше мантра: «Менше грошей на маркетинг, більше на посадку дерев» знаходить відгук у молодої та юної аудиторії.

 

ecosia

 

У чому особливість бізнес-моделі?

«Ecosia», як і її великі технологічні конкуренти, заробляє гроші на рекламі, але вкладає прибуток у проєкти з посадки дерев у всьому світі, які спеціально відбирає для захисту дикої природи та боротьби зі зміною клімату.

Окрім цього, сервери «Ecosia», що працюють на відновлюваних джерелах енергії, виробляють вдвічі більше енергії, ніж вони споживають, повертаючи надлишки в мережу.

І ще одна цінність: «Ecosia» не продає і не зберігає дані користувача - ще одна серйозна перевага в порівнянні з цинічними бізнес-моделями технологічних гігантів.

 

Менше маркетингу, більше посадки дерев.

Таким чином, для користувачів «Ecosia» – соціально свідомої аудиторії переважно молодше 30 років – математика має сенс. Менше грошей на маркетинг, більше на посадку дерев. І це те, що подобається директору з маркетингу «Ecosia» Ханне Уікс. Вона характеризує рекламні витрати організації як «дуже низькі». І з нею не посперечаєшся.

Ключовий інструмент продажів – фінансовий звіт компанії.

 

financial

«Ecosia» публікує звіти щомісяця, і це найпопулярніший контент, який забезпечує лояльність і генерує нових споживачів.

Як ви можете бачити з останнього фінансового звіту: з майже 2,5 мільйонів євро, зароблених у вересні цього року, найбільша стаття витрат – понад 1 мільйон євро – це посадка дерев!

Стаття бюджету на маркетинг - «поширення інформації» - зайняла п'яте місце з п'яти категорій витрат, склавши близько 157 790 євро. У звіті йдеться про те, що компанія не виплачує дивіденди своїм власникам, а весь прибуток залишається всередині та використовується для посадки дерев.

 

eco

 

«Наші фінансові звіти отримують сотні тисяч переглядів – я ніколи не працювала у компанії, де фінансовий звіт викликає такий інтерес. Це наша найбільша стаття у соціальних мережах. Наші користувачі завжди раді бачити, що цього місяця ми витратили більше на дерева.» - каже Ханна Уікс.

 

Погодьтеся, ця Торгова Пропозиція виглядає по-справжньому Унікально, особливо якщо згадати фантастичні маркетингові бюджети прямих і не прямих конкурентів компанії «Ecosia».

Візуальне рішення пошукової системи: лічильник кількості посаджених дерев на головній сторінці. Зараз він показує понад 138 мільйонів посаджених дерев під час проєкту!

У верхній частині сторінки лічильник кількості особистих запитів конкретного користувача. І він повідомляє, що: 45 запитів = 1 посаджене дерево.
І це працює.

 


 

Амбасадори бренду «Ecosia» – студенти. Цінності молодого покоління співзвучні з місією компанії. Рух Ecosia on Campus заохочує студентів університетів розповсюджувати інформацію у своїй установі з метою зробити Ecosia браузером за замовчуванням. Бристольський університет став 200-м університетом у світі, який здійснив перехід.
Реалізуються аналогічні проєкти, щоб спонукати місцеві органи влади та підприємства зробити те саме.

 

students

 

«Кліматична криза стала дійсно значною для багатьох людей. Щомісяця у нас понад 15 мільйонів активних користувачів та пошукових запитів зі 180 різних країн. Люди використовують нас тому, що це здається дуже відчутним, а в інших технічних продуктах цього немає. Тому люди дуже вкладаються у те, що ми робимо», – каже Уікс.

Користувачі Ecosia, додає вона, "за милю відчувають запах екологічної чистоти".

Це означає, що для бренду важливо реалізувати свої обіцянки, навіть якщо це означає, що маркетинг залишається дуже економічним.

 


 

The Chartered Institute of Marketing приділяє велику увагу на усіх своїх ресурсах комунікації на тему сталого бізнесу та «сталого маркетингу».

Головним чином завдяки поколінню "25 мінус", фокус на "зелений маркетинг" це вже не данина моді, це вже відповідність потребам ринку.

Від українських маркетологів можна почути скептичні коментарі, що мов «зелений маркетинг та відповідальне споживання – це все для багатих європейських країн… не для українського ринку».

Безумовно, запит на екологічність нашого споживача нижча, ніж у старій Європі, проте за останні 5 років в Україні реалізовано понад 5000 цивільних та бізнес-ініціатив із «сталого бізнесу».

Як то кажуть «Караван йде» у невідворотному напрямі та завдання маркетингу бути готовим до «зеленого» діалогу з ринком.

А щоб познайомитись зі справжньою маректинговою освітою, де активно використовують метод кейс-стаді, переходьте за посиланням та реєструйтесь!