04.08.20

Онлайн-курси не зроблять вас керівником. Ось 5 особливостей змішаної програми МВА від МІБ

Главная/Новости и анонсы МИБ/Онлайн-курси не зроблять вас керівником. Ось 5 особливостей змішаної програми МВА від МІБ

25 вересня стартує навчання за програмою Ukrainian MBA – магістратурі бізнес-адміністрування. Її особливість – у змішаній моделі навчання: слухачі займаються самі, в аудиторіях та онлайн. У такому форматі вони можуть не тільки навчатися у зручний для себе час, але й обмінюватися досвідом один з одним, а в цьому – головна цінність MBA.

Чим змішане навчання відрізняється від звичайного та дистанційного

Багато хто не починає свою справу або відмовляється від більш вищої посади, тому що не вміє керувати та не знає, як «робити бізнес». Тут хочеться згадати британського підприємця Річарда Бренсона, засновника корпорації Virgin, що об’єднує понад 350 компаній. Він написав бестселер «До біса все! Бери й роби!»

«До біса все! Бери й роби!» – такий підхід допоможе побудувати успішний бізнес. Знайти час на навчання в щільному робочому графіку вдається не завжди. Нині бізнес-школи й освітні центри пропонують зайнятим людям навчатися онлайн. Такий формат «прокачує» окремі навички, однак не завжди навчає студента мислити системно, а без цього неможливо уявити керівника.

Онлайн-навчання коштує дешевше, дозволяє розподіляти час і не витрачати його, наприклад, на дорогу. Проте слухачі в такому форматі не можуть обмінюватися досвідом один з одним, а це – головна перевага MBA. Викладач, який дистанційно вчить 15-25 осіб, припиняє бути партнером для студентів і стає «наставником».

На класичних МВА-програмах студенти обговорюють реальні ситуації в бізнесі, готують і захищають спільні проєкти, придумують ідеї для розвитку своєї справи. У підсумку поліпшують свої знання й навички у сфері управління. Проте класичне МВА-навчання передбачає відрив від роботи на кілька днів, а отже, людина із завантаженим робочим графіком не може ходити на всі заняття.
Розв’язати ситуацію може модель Blended Learning (змішане навчання – прим.ред.), що поєднує навчання онлайн і в аудиторії. Викладачі використовують різні типи змішаного навчання, але в Інституті Клейтона Крістенсена (США) виділили їхні спільні особливості:

  • студенту допомагають і дають зворотний зв’язок, якщо це потрібно;
  • слухачів навчають досвідчені викладачі;
  • успіх студента залежить не тільки від викладача, але й від нього самого.

У Стенфордському університеті порівняли, які результати дає традиційне, онлайн і змішане навчання. З’ясувалося, що ефект від перших двох майже не відрізняється. Проте змішана модель дає ліпші результати, ніж онлайн-освіта.

umba


Як навчають за програмою Ukrainian MBA

Студентів за програмою Ukrainian MBA в «Міжнародному інституті бізнесу» навчають за змішаною моделлю. Ось як воно побудовано:

  1. Три моделі в одній. Слухачі поєднують самоосвіту, дистанційне та традиційне навчання.
  2. Різні формати. Студенти працюють у режимі «викладач-група», «викладач-слухач», «слухач-група», «слухач-слухач».
  3. Чіткий розклад. Дослідження показують: тільки 20% студентів закінчать навчання, якщо не матимуть графіка складання іспитів, завдань і проєктів, складних задач і зворотного зв’язку від викладачів.
  4. Онлайн-програми. Карантин показав, що керівник має вміти керувати командою та бізнесом без особистих зустрічей і постійного контролю над співробітниками. Так у бізнес-шкіл з’явилася нова задача: навчити студентів користуватися Zoom та іншими цифровими програмами й інструментами. МІБ під час карантину перелаштувався на онлайн-формат і показав своїм слухачам, як приймати рішення в умовах невизначеності.
  5. Живе спілкування. Студенти обмінюються досвідом із тими, хто так само, як і вони, хоче побудувати кар’єру керівника або відкрити свій бізнес. Навчаються на їхніх помилках і знайомляться з представниками бізнесу. Це споріднює програму Ukrainian MBA із класичним MBA.

Сьогодні Ukrainian MBA – єдина в Україні програма, де можна навчатись подібним чином. За місяць студент відвідує шість чотиригодинних занять в аудиторії (24 академічні години – прим. ред.), три дні – з п’ятниці по неділю – займається онлайн. А в зручний для себе час навчається самостійно на освітній платформі МІБ: готує проєкти, виконує завдання та тести.
Навчання триває півтора року. За цей час студент «прокачує» свої професійні навички й особисті якості, необхідні для роботи, готує проєкт із розвитку свого бізнесу або компанії, заводить бізнес-знайомства та знаходить друзів. І головне – навчається мислити як керівник.

Навчання за програмою Ukrainian MBA в «Міжнародному інституті бізнесу» стартує 25 вересня 2020 року. Нині є можливість взяти участь у конкурсі на отримання грантів на навчання на суму 20000, 30000 і 40000 гривень. Кожен із них частково покриває вартість програми. Щоб отримати грант, треба виконати завдання й показати найкращі результати. Заявки на участь у конкурсі приймають до 2 вересня. Детальніше про умови конкурсу тут.

Дізнатися більше про портфель програм МВА та МІБ, їхні відмінності та особливості навчання можна на Презентації програм МВА.

За матеріалами ресурсу
MC.Today